Eileen Blackmore een multi-disciplinair kunstenaar en creative producer.

Ze ìs tweetalig opgegroeid, haar vader is Brits (Devon/Wales) en moeder is Nederlandse (Friesland).

Verbeeldingskracht, verbinding en uitvinding zijn de belangrijkste onderwerpen die haar pad kruisen in haar kunst, multi-media/ICT opdrachten en innovatieve projecten.
Ze verbindt verschillende disciplines om nieuwe situaties te creeeren met nieuwe uitdagingen.

Zo wel in haar schilderijen, films, projecten of multi-media/ICT opdrachten is het verbinden van elementen het onderwerp.

Van 1995 tot 2016 heeft ze op maat gemaakte multi-media/ICT webtools voor internet of intranet systemen ontwikkeld. Ze ontwierp het functioneel ontwerp en  de basis van database systemen. In de webtools zette ze de bezoeker centraal en ontwikkelde hiervoor vernieuwende navigatiesystemen en webtools voor diverse grote organisaties.
Door haar kennis van programmeren en de werking van databases, wist ze van het eerst onmogelijke, het mogelijk te maken.

In haar schilderijen abstraheert ze de realiteit. Dit doet ze door nauwkeurig waar te nemen om daarna delen weg te laten, in te zoomen op een detail, kleuren te veranderen of te spelen met composities.
Vriendschap wordt verbeeld door paarden, beweging door dansers en de landschappen zijn doorkijkjes naar de door haar verbeelde wereld.

Met House of Design creëert en ontwikkelt ze projecten waarin product ontwerpers worden uitgedaagd om hun vindingrijkheid, 3D denken en nieuwsgierigheid te gebruiken, in samenwerking met verschillende partijen uit heel andere disciplines om nieuwe mogelijkheden te creeeren voor een duurzame toekomst.
Het begon in 1996 als een web community en is uitgegroeid tot een interactief lab waarin nieuwe ontwikkelingen zichtbaar en tastbaar worden.

Waarom al deze disciplines?
Het schilderij vangt een stil moment van het leven, het web verbindt mensen met een veelheid aan vragen en de projecten initieren nieuwe bewegingen om de wereld net een beetje duurzamer en comfortabeler te maken.

 


Opleiding:

1990 – 1993 Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving, Minerva in Groningen. Disciplines: schilderen, tekenen en ruimtelijke vormgeving.
1993 – 1995 Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving, Minerva in Groningen. Disciplines: multidisciplinair kunstenaar, creatief producent van projecten en communities
1994 – 1995 Rijks Universiteit Groningen: kunst en kunstbeleid
1995 – 1996 Scan instituut: ICT ontwikkelaar


Disciplines:

1995 – heden –  ICT developer and director Blackmore Media
1995 – heden – multidisciplinary artist
1996 -heden – founder and director of House of Design – www.houseofdesign.nl
2016 – heden – art-director It Erfskip – www.iterfskip.frl

See also for photography: www.flickr.com/photos/eblackmore


Verbindingen
Altijd nieuwsgierig naar mogelijke verbindingen. Tussen disciplines, technieken, mensen en culturen.
Na twee jaar veranderde haar werk naar community concepten. Als multidisciplinair kunstenaar concepten ontwikkelen waarin andere studenten en kunstenaars werden uitgenodigd om te werken aan een gezamenlijk concept waarin zij werden uitgedaagd om hun discipline te overstijgen.

 

Projecten (selectie):

 

2018 – Smart Leeuwarden: kunstwerken in Nieuwe Oosterstraat Leeuwarden waarin sensor technologie en duurzame energie opwekking bijdragen aan vergroening, interactie, bewustwording
2017-2018 art director Erarsmus+ project 3D Education waarin ontwerpers, kunstenaars en docenten samen werken om 3D-denken en 3D-printen toe te voegen aan het curriculum
2016 – 2017 We gaan het Meemaken: opzetten van een lokale duurzame productie keten waarin ontwerpers zijn uitgenodigd het landschap als context en basis voor materiaal te gebruiken voor ontwikkeling Gronings design
2014 zonnebootjes en 3D op het festival Into the Great Wide Open
2013 Gronings design: diverse activiteiten om Groninger designers op de kaart te zetten, o.a. op de DMY in Berlijn
2013 – DesignXPO, designfestival. Thema: biobased design
2012-2014 art-director voor InterregIVC RegioCraft hoe ambachten in Europe te behouden door te verbinden aan hedendaagse designers en 21e eeuwse tools
2012 – Design Pressure Cooker in Hamburg, ontwerpers en ondernemers werken gedurende een dag aan een ontwerpvraag
2012 – tentoonstelling Ontmoet Design op de woonbeurs Wonen&co te Groningen.
2012 – 3D URO’s: workshop op het festival Into the Great Wide Open, werken met biomaterialen en 3D printers aan unidentified rolling objects.
2011 – DesignXPO, designfestival i.s.m. Academie Minerva, Groninger Museum, Syntens, Vos Interieur. Thema: spanningsveld tussen creativiteit en in opdracht.
2010 – DesignXPO, designfestival i.s.m. Syntens, Vos Interieur. Thema: duurzaamheid
2009 – Design in Groningen, designfestival route langs studio’s ontwerpers
2008 – Design in Groningen, designfestival route langs studio’s ontwerpers
2007 – Design en Architectuurroute Groningen
2002 – ontwikkelen online tool voor testen van bloedfilters voor Sanquin Nederland
1997-2000 – Craftdesign: tentoonstelling met eindexamenwerk op het gebied van productontwerp van academies uit Groot-Brittannie, Belgie, Denemarken en Nederland.
1996 – House of Design: online community met werk van productontwerpers verspreid over de hele wereld

1995: Stad en platteland
Studenten en kunstenaars werden uitgenodigd om op een groot plein een werkstuk te maken, waarin ze de keuze maakten tussen natuurlijke en synthetische materialen. De synthetisch getinte kunstwerken werden in het midden geplaatst als een kern met daaromheen de natuurlijke materialen dat het platteland representeerde. Haar eigen werk waren grote spiegels, die in het naastliggende pand waren geplaatst dat de zon opving en nadat de tijd verstreek, werk voor werk letterlijk uitlichtte.

1994:  Der Weser, Bremen
werkweek in Bremen in samenwerking met de Kunst Hochschule Bremen. Thema der Weser, de rivier die door Bremen stroomt.

PROGETTO DE WEZER (BREMEN) 1995 COLLETTIVO INTERNAZIONALE "D…

Dal mio archivio storico ..gemellaggio Accademia di Belle Arti Minerva Groningen (Paesi Bassi) e Accademia di Belle Arti di Bremen (Germania) 1995 Curatrice: Eileen Blackmore Cameramen: Pietro Montante Montaggio : Pietro Montante ArteUn Grazie a tutti i componenti del Collettivo " De Stip "

Geplaatst door Pietro Montante Arte op dinsdag 27 oktober 2015

 

1993: Geheim Recept
tentoonstelling met schetsboeken van diverse afdelingen van 50 studenten, gepresenteerd op een grote gelaagde taart.